Ta sig ur Google filter och straff

google filter straff

Att ta sig ur Google filter och straff är inte en helt enkel match. För den som inte känner till anledningen och förutsättningarna kan det till och med vara ett hopplöst fall. Det kan vara förödande för ett företag om ens webbplats skulle fastna i ett filter eller till och med få ett straff av Google. En webbutik kan utgöra ett helt företags existens, och då blir det naturligtvis mycket allvarligt.

Vad är filter och straff hos Google?

Har man pysslat med sökmotoroptimering på egen hand eller kanske anlitat någon som överoptimerat kan ett filter eller straff slå till. Ett filter eller straff består i att domänen som hemsidan eller webbutiken ligger på plötsligt tappar placeringar. Det är ett sätt för Google att komma åt de oseriösa metoderna som förekommer. Får en domän plötsligt väldigt många länkar börjar snart  varningsflaggor att hissas. Det kallas onaturlig länktillväxt vilket nu mera inte är något större problem för Google att avslöja. Hela deras system bygger till stor del på att registrera hur länkar går mellan domäner på nätet. Och den som genom onaturlig länktillväxt försöker fuska sig till bättre placeringar straffas. I bästa fall hamnar domänen i ett filter. Det är stor skillnad på om en domän fastnat i ett filter eller åkt på ett rejält straff.

Skillnad på filter och straff

Tappar domänen plötsligt placeringar bör man fundera över vad som hänt sista tiden. Har man själv försökt skapa länkar till domänen? Har man anlitat en sökmotoroptimerare som lämnat ”garanti” om en viss placering inom viss tid? Har man skaffat för mycket länkar av låg kvalité över kort tid? Hur, varifrån och på vilket sätt är länkarna placerade?

Oavsett anledning finns möjligheter att ta sig ur problemet. Man måste börja med att försöka ta reda på om det är just filter eller straff. Har domänen tappat placeringar och hamnat överst i träfflistan på sidan två, tre eller fyra pekar det mot ett filter. Finns ingen sådan koppling och domänen rasat kraftigt lutar det mot ett straff. Gäller det bara vissa sökord eller har domänen tappat brett rakt av? Det är många olika värden man måste undersöka men det är en fingervisning hur man skiljer på filter och straff. När en sida fått ett straff har Google verkligen tagit i med den stora släggan, och arbetet att bli av med straffet blir betydligt mer omfattande.

Ta sig ur Google filter eller straff

Att jobba med sin domän för att få den att ta sig ur Google filter eller straff är inget man ska ge sig på utan kunskap. Har man anlitat en okunnig sökmotoroptimerare där ett filter eller straff kommit som ett brev på posten ska man nog överväga om denne verkligen ska försöka att rädda upp läget. Man ska dock göra skillnad på om en sida plötsligt börjar hoppa lite upp och ner i resultatet strax efter att en sökmotoroptimerare påbörjat sitt arbete. Det är ganska vanligt och har inget med filter eller straff att göra. Det kan handla om ganska stora hopp åt båda håll under en kort period innan det stabiliserar sig och domänen börjat inta bättre placeringar.

Misstänker du att din domänen fastnat i ett filter eller fått ett straff av Google bör du direkt avbryta eventuella optimeringsåtgärder. Kontakta oss för att få hjälp med att avgöra vad som hänt. Hör av dig i ett så tidigt skede som möjligt för att begränsa skadan. Vi har verktygen och kunskapen som krävs för att hjälpa din domän att ta sig ur såväl filter som straff.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *